Karagümrük Tarihi – 1928 Yılında Sportif Faaliyet Gelişiyordu.

1928 yılında, çeşitli Spor branşlarındaki faaliyetlerini arttıran Karagümrük kulübü teşekkül eden yeni idare heyetinin takip ettiği programla her bakımdan ileri bir duruma yükseliyordu.
Kulüp İdare Heyeti muhitte sevilen Sporsever simalardan kurulmuştu. Başkanlığa bir ara merhum Fethi Bey (Maliyeci) getirildikten sonra yerine İsmail Hakkı Özbaşaran (merhum) seçildi.
İdare Heyetini teşkil eden zevat arasında Kulübe yardımlarını da esirgemeyen merhum Y. Gürsoy, Zincirli Kuyu Hamamı Aysu Sineması sahibi, Muhtar Bey, Celâl Odman, Abdullah Gürsoy, merhum Cemal Şakir, Sami Bey, Halit Bey (Merhum) Emin Erdem (fırıncı), merhum Selâhattin Beyler vardı. Bu arada müteakip zamanlarda İdare Heyetinde faal hizmetler gören Ömer Bey (Kibrit Fabrikasından emekli) zikredebilirim. Ömer Beyin bu kulübe çok hizmetleri dokunmuştur.
Büyük küçük elbirliği ile çalışılan kulüpte meydana gelen ahenk bütün muhite yayılıyordu. Hal böyle olunca, mevcut Lokal geniş faaliyetler için dar gelmeye başlamıştı. İdare heyetinin teşebbüsü ile Atikali Camiinin yanındaki bahçeli büyük Konak Kulüp binası olarak kiralandı.

Çukurbostan Sahasının Hazırlanması
Bu arada Kulübün saha ihtiyacı da ön plânda tutuluyordu. Kulübe yakın olan Çukurbostan’dan (bugünkü Vefa Stadı) bir egzersiz sahası olarak istifade etmeyi düşünen bu uğurda faaliyetleri teksif eden Muhtar Bey (Merhum), bir gün Kulüpte, Merhum Kaleci Zeki, Alâettin ve benim bulunduğum odaya gelerek, Bey kardeşlerim bu gece el ayak çekildikten sonra, sizinle Çukurbostana gidelim, bir kaç ağaç keserek ufak bir “ekzersiz sahası açalım” deyince: Zeki yerinden fırlıyarak ben marangozum testeremi alıp geleyim demişti. Bu iş hepimizi sevindirmişti. Şimdi ismini hatırlayamadığım iki kişi daha aramıza katıldı. O gece etrafa gözcü koyarak Çukurbostan’ın bir kısmındaki ağaçları kesmeye başladık. Bu faaliyetimiz diğer gecelerde de devam ederken muhitte geniş bir
alâka yeretti. Aramıza katılanlar gittikçe çoğalmaya başladı. Kesecek ağaç kalmayıncaya kadar çalışmalarımız devam etti.
Nihayet toprak kısmını düzeltmek işine başlandı, açılan sahanın (eski tramvay) otobüs yolu istikametinde büyük bir bostan kuyusu olduğundan ilkönce Kurdağı istikametindeki kısmın tesviyesi yapılarak, tek kale halinde antrenman yapılacak bir şekle sokuldu. Muhit sakinlerinin sanki kendi evlerinin bahçelerini tanzim ediyormuş gibi candan bir ilgi ile büyüğü ve küçüğü çalışarak tanzim edildi. Bu saha Kulübe faydalı olmaya başlamıştı. Otobüs Caddesi istikametindeki büyük bostan kuyusu, (şimdiki merdivenlerin yerinde) oldukça zahmetli bir çalışma ile dolduruldu. Böylece evvelce, tanzim edilen kısma ilaveten ortaya geniş bir saha çıktı.
Bu arada Bostanın Yugoslavya’da bulunan sahibi ile İstanbul’daki vekili vasıtasıyla anlaşarak saha, kulüp tarafından kiralandı ve sonraları da Belediye kendisine ait kısımları da bu Kulübe ücretsiz olarak verdi.
Son çalışmalar meyanında muntazam bir surette kale direkleri dikildi, ağlar takıldı, nizamî çizgiler çekildi. Karagümrük Kulübü yeni bir sahaya böylece kavuştu. Bir müddet sonra seyirciler için o zamana göre mütekâmil bir şekil olarak kapalı bir tribün yapıldı. Ve sahanın etrafı tahta parmaklıkla çevrildi. Büfesine kadar her şeyi düşünülen sahada önemli maçlar oynanmaya başlandı. Kulüp Başkanı İsmail Hakkı Özbaşaran ile Merhum Yusuf Gürsoy’un müştereken çalıştırdıkları büyük saraciye fabrikasında Kulüp gençlerine iş verilerek onlara tam bir amatör ruhu ile faaliyet göstermeleri temin edildi. Meydana gelen bu sosyal hizmet kulüp için büyük bir propaganda vesilesi olmuştu.. Dışardan birçok gençler Kulübe iltihak etmeye başlamıştı.
Dünden Bugüne Karagümrük Gençlik Kulübü – 1926 – 1982
Asaf Ayçıl